HKIP 2016 | PUSAT KEBUDAYAAN DAN KESENIAN SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH
» BERITA » HKIP 2016

HKIP 2016

Kumpulan Kreatif dan Inovatif (KIK) Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin  Abdul Aziz Shah (PKKSSAAS) telah sekali lagi menyertai  Pertandingan KIK sempena Hari Kualiti dan Inovasi Perkhidmatan (HKIP 2016) Universiti Putra Malaysia yang telah diadakan pada 28 Oktober 2016.

Tajuk projek yang dipersembahkan pada kali ini adalah `Kurang Tenaga Kerja Bagi Kerja Mengangkut Karpet yang Berat dan Besar’.

Masalah yang dikenalpasti dalam projek ini adalah seperti berikut:

1. Karpet yang banyak bilangannya,  bersaiz besar dan mempunyai berat sehingga 800 kg;
  2. Memerlukan sehingga 10 orang tenaga kerja untuk proses pengalihan;
  3. Jarak tempat simpanan karpet agak jauh  (30 meter)

mengulung karpet                              mengangkat dan mengangkut karpet

menyimpan karpet

Selepas sesi perbincangan (brain storming) dua lakaran idea untuk dipilih, kami memilih design/lakaran nombor dua (2)

Bentuk seperti ini sukar dihasilkan.                                                                                Bentuk bersegi lebih mudah dihasilkan.

Tarikh Input: | Kemaskini: | kamarulhelmy

SXEXTAj~